HTML

világnéző

Friss topikok

  • OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty!: Wikipédiás fals információkból összeollózott cikk. 1. BM-21-ek rég kivonásra kerültek. Kohótöltel... (2014.09.17. 08:59) Egy hétig se tartanánk ki az oroszok ellen
  • mrZ (törölt): A tűzszüneti tárgyalások a uki elnök kiugrási kisérlete volt. Befuccsolt, mert megérkezett (az ame... (2014.09.08. 23:41) Egy új Transzdnyeszter születése
  • Globetrotter2014: @mrZ: na igen azért ragadt nálunk egy rakás elavult MIG29es. Vagy akkor miért is? Az mond valamit... (2014.08.08. 17:02) Keleti zárás?
  • Orszag: @.Gordon Gekko.: A kínaiak pont a betelepülő-elszaporodó módszerrel szereztek területeket, különös... (2014.07.27. 12:43) Érdemes-e sarokba szorítani Oroszországot?
  • kuki123: Romániában majdnem 80 ezerrel csökkent a lakosságszám, papíron de valójában úgy 2 millió Magyaror... (2014.07.13. 14:53) Nagyot nőtt az EU népessége

Szíriában a helyzet változatlan

2014.07.08. 10:32 KANADA

Az Ukrajnában és Irakban kialakult válság némiképp háttérbe szorította a szíriai polgárháborút a világsajtóban, azonban továbbra is súlyos harcok folynak az országban immár több, mint 3 éve. Asszad elnök ugyan megnyerte a júniusi választást, ahol a harcokba belefáradt emberek a békére szavaztak, azonban a kormánynak nincs meg a kellő ereje, hogy újra egyesítse Szíriát.

Jelenleg a szír hadsereg körülbelül 200 ezer katonával rendelkezik, akik ellen tekintélyes számú felkelő erő harcol, majd 150 ezer ember. Persze totális a káosz, gyakorlatilag mindenki-mindenki ellen van, hiszen a mérsékelt felkelőket  támadják a keményvonalas dzsihádisták is, akiknek száma az utóbb említett szám kb. fele. Ebbe nemcsak a hírhedt ISIS egységei tartoznak, hanem számos más frakció is. Na és persze ott vannak még a kurdok, akik gyakorlatilag önállósították magukat.

A kormány ellenőrzése alatt nagyjából az ország fele áll, főleg a sűrűbben lakott területek. Elkeseredett harcok északon Aleppónál és a déli határvidéken folynak. Az áldozatok száma a 250 ezerhez közelít, ami lehet csak alulbecslés, hiszen a harcoló felek nem riadnak vissza az indokolatlan vérengzésektől. A szír hadsereg haditechnikája is rendesen fogy, most ugyan hasznát veszik a több ezer szovjet tanknak és páncélozott járműnek, amit egykoron felhalmoztak, de ezek az elavult fegyverrendszerek könnyen áldozatául esnek a nyugati technikával ellátott lázadóknak. Ezért egyre kisebb az esély arra, hogy külföldi beavatkozás nélkül, pusztán katonailag, tehát az egyik fél győzelme által megoldódik a helyzet. Asszad csak, úgy tudna nyerni, ha a Nyugat és az Öböl menti államok nem támogatnák tovább a felkelőket, de lehet már ez is késő, ugyanis rengeteg az országban a mindenre elszánt dzsihádista, akik aligha adják meg magukat. Nagy valószínűséggel évtizedes problémának néz elé a térség, ha minden így marad.

1 komment

Címkék: szíria polgárháború asszad

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr226482707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2014.07.08. 12:05:27

Szíria elcsendesedik, nincs elég fegyver utánpótlás, az ukránok leállították az exportot, kell nekik novorosszia lerombolásához.
Az iszlám állam megalakulása megbékéltette a riválisokat, (siíták és szunnik egyaránt) sorra esküsznek fel a kalifának.
Az alciada is partner lett, a függetlenségük megtartása mellett. Nekik nincs is szükségük támogatóra, most kapnak 500millió dollár fegyvert az usától.
A régi barátokra mindig lehet számítani:
twitter.com/ChadHale2/status/477488880321429504/photo/1

Bónusz kérdés:
hova irányítják a sok unatkozó fegyverest?
süti beállítások módosítása