HTML

világnéző

Friss topikok

  • OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty!: Wikipédiás fals információkból összeollózott cikk. 1. BM-21-ek rég kivonásra kerültek. Kohótöltel... (2014.09.17. 08:59) Egy hétig se tartanánk ki az oroszok ellen
  • mrZ (törölt): A tűzszüneti tárgyalások a uki elnök kiugrási kisérlete volt. Befuccsolt, mert megérkezett (az ame... (2014.09.08. 23:41) Egy új Transzdnyeszter születése
  • Globetrotter2014: @mrZ: na igen azért ragadt nálunk egy rakás elavult MIG29es. Vagy akkor miért is? Az mond valamit... (2014.08.08. 17:02) Keleti zárás?
  • Orszag: @.Gordon Gekko.: A kínaiak pont a betelepülő-elszaporodó módszerrel szereztek területeket, különös... (2014.07.27. 12:43) Érdemes-e sarokba szorítani Oroszországot?
  • kuki123: Romániában majdnem 80 ezerrel csökkent a lakosságszám, papíron de valójában úgy 2 millió Magyaror... (2014.07.13. 14:53) Nagyot nőtt az EU népessége

Ukrajna válsága

2014.07.21. 08:15 KANADA

Ukrajna már megalakulásától kezdve folyamatosan válságban van gyakorlatilag minden téren. 1991-ben elnyert függetlensége után egészen 1999-ig zuhant a gdp-je, ami természetesen nem szolgálta az elégedettséget. Gyakorlatilag ez időtájt bontakozott ki az a demográfiai lejtő is, amelyen az ország továbbra is lefele csúszik. A lakosságszám 1992-ben még 52 millió főt tett ki, tehát igen tekintélyes méretű volt, ez a szám mára 44 millióra zuhant, a Krím-félsziget nélkül pedig 42 millió főt számlál. Bár sokat javult a helyzet és például a termékenységi ráta - ami legalább 2,1 kell legyen a népesség fenntartásához - 1,5, ami jobb a magyar adatnál. Azonban a rossz életkörülmények és életmód miatt a halálozások száma nagyon magas.

Az ezredforduló után némileg javult a gazdaság helyzete is, a gdp a válságig szépen nőtt, de ez nem jelentette az életszínvonal nagyarányú növekedését. Egyrészt alacsony bázisról könnyen lehet látványos növekedést elérni, másrészt az országban dúló hatalmas korrupció és átláthatatlanság miatt nem nehéz kitalálni, hogy kiknél csapódtak le a pénzek, hát persze, hogy az oligarcháknál, maffiózó kiskirályoknál és egyéb csaló bűnözőknél. Ezért van az egyik oldalon luxus és csillogás - szerte az országban rengeteg luxusterepjáró és egyéb kocsi futkos - a másik oldalon meg szegénység.

Aztán ott van a kisebbségek rendezetlen helyzete, különösen az oroszoké, akik óriási számban élnek az ország keleti felén. Őket egyedül egy gazdaságilag prosperáló és fejlett Ukrajnával lehetne lekenyerezni, ami alternatívát kínál Oroszországgal szemben. Viszont míg Oroszország a 2000-es évek folyamán Putyin politikájával stabilizálni tudta magát, addig Ukrajna nem volt képes utat mutatni és akkori növekedését is pont az orosz fellendülés segítette. Nem csoda hát, hogy idáig fajultak a dolgok, hiszen nem elég, hogy szegénységben tartják az embereket, köztük az oroszokat, még el is akarják őket nyomni.

Mivel az ukrán gazdaság harmatgyenge, infrastruktúrája lepusztult és nagyon energiaigényes, aligha fog versenyképes lenni a nyugati országokkal szemben. Így gyakorlatilag két szék közé ültek, az orosz piacot elvesztik, a fejlett országokkal szemben pedig versenyképtelenek, ráadásul háború pusztítja a keleti végeket, ami nem vonzó a befektetők számára, pláne a repülős incidens után. Ez az ország ilyen formában és méretben életképtelen.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság ukrajna oroszország népesség

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr906528483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása