HTML

világnéző

Friss topikok

  • OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty!: Wikipédiás fals információkból összeollózott cikk. 1. BM-21-ek rég kivonásra kerültek. Kohótöltel... (2014.09.17. 08:59) Egy hétig se tartanánk ki az oroszok ellen
  • mrZ (törölt): A tűzszüneti tárgyalások a uki elnök kiugrási kisérlete volt. Befuccsolt, mert megérkezett (az ame... (2014.09.08. 23:41) Egy új Transzdnyeszter születése
  • Globetrotter2014: @mrZ: na igen azért ragadt nálunk egy rakás elavult MIG29es. Vagy akkor miért is? Az mond valamit... (2014.08.08. 17:02) Keleti zárás?
  • Orszag: @.Gordon Gekko.: A kínaiak pont a betelepülő-elszaporodó módszerrel szereztek területeket, különös... (2014.07.27. 12:43) Érdemes-e sarokba szorítani Oroszországot?
  • kuki123: Romániában majdnem 80 ezerrel csökkent a lakosságszám, papíron de valójában úgy 2 millió Magyaror... (2014.07.13. 14:53) Nagyot nőtt az EU népessége

Egy új Transzdnyeszter születése

2014.09.05. 19:49 KANADA

    A Kelet-Ukrajnában életbe lépett tűzszünet korántsem jelenti a béke eljövetelét és arról is lehet vitázni, hogy kinek is jobb ez. De ha a felek jelenlegi célját vesszük figyelembe, akkor egyértelműen az orosz szakadároknak és Oroszországnak kedvezőbb az alábbi helyzet.

    Egyrészt a fegyvernyugvás alatt a szakadárok zavartalanul meg tudják erősíteni állásaikat, fel tudják fegyverezni magukat és újabb egységeket tudnak kiképezni lecserélve ezzel a valóban Oroszországból érkező reguláris erőket. Ez utóbbi valószínűleg az orosz hadsereg komoly érdeke is, hiszen a hazai közvéleménynek egyre nehezebb lesz beadni, hogy miért is hal meg annyi orosz katona békeidőben, ugyanis hivatalosan nem állnak háborúban senkivel.

    A sorok rendezése az ukrán hadsereg esetében is jól jön, hiszen láthatóan nem voltak felkészülve egy háborúra. Szintúgy meg tudják erősíteni az állásaikat, úgy hogy a későbbiekben komoly veszteséget tudjanak okozni az ellenségnek. Persze, ha egyáltalán kiújulnak a harcok. Továbbá az is lehetséges, hogy ez idő alatt nemcsak az oroszok fogják modern fegyverekkel ellátni a szakadárokat, hanem a Nyugat is juttat némi eszközt az ukránoknak. Ebben az esetben egy modern légierő felállítása lehetne az ütőkártya, hiszen azt nehezen tudnák legyőzni a szárazföldi szakadár erők és Oroszországnak nyíltan háborúba kellene lépnie. Azonban erre vezrióra szinte semmi esély, hiszen évekre lenne szükség egy ilyen átállásra.

    Mindenesetre egy biztos az oroszok nem fognak engedni, az ukránok területi veszteség nélkül nem fogják már ezt megúszni már csak a kérdés az, hogy mekkora országrészt lesznek kénytelenek feladni, milyen áron és mikor. Ugyanis a tűzszünetet bármeddig lehet húzni, kialakítva ezzel Kelet-Ukrajnában egy kvázi államot, mint a Transzdnyesztert Moldovában. Ott a helyzet már lassan 25 éve változatlan a két fél makacssága miatt és még kitudja mennyi ideig lesz így, bebetonozva ezzel Moldova szegénységét az állandó bizonytalanság miatt. De ebbe a sorba kiválóan beleillik a két szakadár grúz tartomány Abházia és Dél-Oszétia esete is, mind-mind orosz menedzseléssel, tehát ebben nagy tapasztalatuk van.

1 komment

Címkék: ukrajna oroszország

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezo.blog.hu/api/trackback/id/tr266673411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2014.09.08. 23:41:24

A tűzszüneti tárgyalások a uki elnök kiugrási kisérlete volt. Befuccsolt, mert megérkezett (az amerikai főnök) mccain, és a tűzszünet így nem egészen hat percig tartott.
Ugyanez történt az előző tűzszünetnél, akkor a cia fővezér repült kievbe a parancsokat személyesen kiadni.

Légierő esélytelen, a nato nem vállalná be hogy nyugati gépek lelövését gyakorolják a ruszkik. A nato repülőgépek csak és kizárólag fegyvertelen pásztorok bombázására használhatóak.
süti beállítások módosítása